Orthomoleculaire Therapie

"Orthos" betekent in het Grieks: juist; recht; gezond
"Moleculair" betekent: deeltjes betreffend

Linus Pauling introduceerde in 1968 de orthomoleculaire geneeskunde, die hij definieerde als: 'de behandeling van ziekte door de organen te voorzien van de optimale moleculaire omgeving, in het bijzonder de optimale concentraties van stoffen die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn' .

Volgens de orthomoleculaire leer zijn tekorten aan essentiële voedingsstoffen, mede de oorzaak van het ontstaan van (welvaarts)ziekten. Deze stoffen dienen te worden aangevuld bovenop de volwaardige voeding; met als doel een goede basis te leggen voor een optimale gezondheid en de weerstand te verhogen.

Vaak in tegenstelling tot de adviezen van de Voedingsraad en het Voedingscentrum. Zij gaan er van uit dat aanvulling alleen noodzakelijk is bij een onvolwaardige voeding. Echter door de toenemende milieuvervuiling, gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, raffinage en vergaande bewerking van ons voedsel, is ook de 'volwaardige, evenwichtiger voeding niet meer optimaal van kwaliteit.

Voedingssupplementen zijn tegenwoordig overal vrij verkrijgbaar in reformwinkels, drogisterijen, webwinkels en zelfs in supermarkten.

Deze middelen vallen volgens de Wet onder 'voedingsmiddelen' en niet onder 'geneesmiddelen'. Toch is op eigen houtje gebruiken van extra vitamines en mineralen niet altijd zonder gevaar.
"Baat het niet, schaadt het niet" is hier niet op zijn plaats.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een te hoge inname van vitamine A nadelige effecten heeft op het ongeboren kind. Zeer hoge inname van vitamine E en K en Visolie kan een negatieve invloed hebben op het gebruik van antistollingsmedicijnen en bloedverdunners.

Goede voedingssupplementen bevatten vitale stoffen in een goed opneembare vorm en in de juiste verhouding. Een advies van een orthomoleculair werkend diëtist/therapeut  is hierbij geen overbodige luxe.

U krijgt een passend advies, afgestemd op uw situatie.

Natuurgeneeskunde

In de natuurgeneeskunde staat de mens, als gehele persoon, centraal.

Orthomoleculair PNI

De PNI therapie is gericht op een integrale aanpak van de oorzaken van uw klachten. 

Voeding en dieet

U leert hoe u een evenwichtige, volwaardige voeding kunt samenstellen.

Kinderen

Ouders en kinderen krijgen een uitgebreid voedingsadvies, dat regelmatig wordt bijgesteld.
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.